Jak na zavařování hub?

Hřiby v proutěnném košíku
Hřiby v proutěnném košíku

Září je tu a houbová sezóna je opět v plném proudu. Pokud rádi houbaříte a přemýšlíte, jak svůj úlovek z lesa nejlépe zpracovat, vyzkoušejte zavařování, sušení nebo mražení hub! Uchováte si tak vaše milované podzimní chutě i na zimu.

Zavařování hub rozhodně není žádná věda, ale zkuste se držet rad od mykologů. Podle mykologa Zdeňka Peldy je zásadně důležitá pečlivá a kvalitní tepelná úprava hub, mnohé jedlé houby jsou totiž za syrova nebo nedostatečně zpracované, opravdu rizikové. Na nakládání jsou nejvhodnější houby hřiby, václavky, žampiony nebo lišky. Ideální jsou menší kusy s pevnou hlavičkou.

Recept č. 1 – Základní recept na houby v octě

Podhřibek v zelené trávě v lese

Houby nakládané v octě jsou nejtradičnější způsob přípravy. Přípravu tak najdete na mnoha kuchařských webech, akorát s drobnými obměnami v použitém koření.

Postup: Nejprve si připravíte nálev. Pokud máte hříbkovité houby, tvořte nálev v poměru 4dl octa a 6dl vody. Na litr přidáváme polévkovou lžíci soli, 6 – 8 tabletek umělého sladidla, půl lžičky hořčičného semínka, 10 zrnek pepře, asi 20 zrnek koriandru. Nálev nechte po uvaření trochu vychladnout a připravte si houby.

Pro zavařování je lepší krájet houby na větší kusy. Na litr vody přidáváme polévkovou lžíci soli, 15 zrnek pepře, 1 nové koření a větší bobkový list. Očištěné a nakrájené houby poté krátce (10 min) povařte v osolené vodě s trochou octa nebo kyseliny citrónové. U tvrdších kusů se nebojte nechat vařit i 15 minut. Po uvaření  houby propláchněte studenou vodou. Do připravených zavařovacích sklenic pak naskládáme houby a jako zlepšovák můžeme použít feferonky nebo papriku. Vyskládanou směs zalejeme naším octovým nálevem a sterilujeme při teplotě 100 stupňů po dobu nejméně 30 minut.

Recept č. 2 – Houby naložené ve víně

Zavařovací sklenice s houbami

Z receptu budete mile překvapeni, bílé víno totiž houbám dodá úplně nový rozměr. Přišli s ním na portále prozeny.cz.

Na 1 skleničku potřebujete: lesní houby (nejlepší jsou hřiby a masáky; počítejte ale s tím, že dost zmenší objem), lihový nebo vinný ocet, bílé víno, lžičku cukru krupice, ½ lžičky soli, 4 kuličky pepře, 1 malý bobkový list, 2 kuličky nového koření.

Postup: Skleničku a víčko vymyjte saponátem a dvakrát prolijte vroucí vodou nebo je pár minut zcela ponořené vyvařte. Z hřibovitých hub odstraňte trubičky (u čerstvých malých houbiček můžete roušky nechat) a pokrájejte je na menší kousky. Vhoďte do osolené vroucí vody a 10 minut povařte. Sceďte a opatrně, abyste se nedotkli hrdla láhve, naplňte do 2/3 do připravené sklenice a zalijte horkým lákem. Ten připravíte z 1 dílu octa a 2 dílů vína (nám stačilo 50 a 100 ml), cukru, soli, pepře, bobkového listu a nového koření, které společně 5 minut povařte. Otočte, aby se lák dostal i k víčku.

Zavařené houby skladujte v temnu a chladu a konzumujte až po 3 až 4 týdnech. Houbová směs už bude krásně uleželá.

TIP: K zavařování hub můžete použít i speciální elektrický zavařovací hrnec, který vám trochu usnadní práci. Kromě tohoto tradičního způsobu se dá zavařovat i v troubě, myčce nebo mikrovlnce. Zajímalo by vás jak?

Na konec vám přinášíme skvělý videorecept na nakládané houby od kuchaře Romana Pauluse. Dobrou chuť!

Jak na zavařování hub?
5 (100%) 1 vote

You may also like...

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *