Kdy sázet, stříhat a jak pěstovat rybíz?

Obsah článku
Ať už jste fanoušci rybízu nebo ne, jedná se bezpochyby o jednu z největších stálic našich českých zahrádek. Možná jste jako děti měli oči navrch hlavy, když vás maminka poslala na zahradu nasbírat rybíz na koláč. A dost pravděpodobně jste tehdy nedokázali ocenit jeho specifickou chuť. Přesto existuje dost důvodů, proč byste i vy měli dát rybízu šanci získat si místo na vaší zahradě i v kuchyni.
Kdy sázet rybíz
Keř rybízu sázejte ideálně na jaře nebo na podzim. Den předem nebo alespoň pár hodin před samotnou výsadbou je dobré nechat jej namočený ve vodě. Zkontrolujte kořenový systém a když uvidíte, že jsou některé kořeny poškozené, odstřihněte je. Jamka, kterou budete v půdě pro rybíz připravovat by měla být o něco širší a o něco hlubší než kořenový systém.
Při samotné výsadbě dbejte na to, aby měly keře nebo stromky dostatek prostoru k růstu, takže klidně rostlinám dopřejte i větší než metrové rozestupy. Myslete také na to, že rybízu se více daří ve vyšších nadmořských výškách, kde má dostatek srážek a ne úplně tropické počasí. Dopřejte mu dostatek vody a při výsadbě vybírejte takové místo, kde bude mít rybíz alespoň trochu odpoledního stínu.
Rybíz nepotřebujete speciální zeminu, ale zvlášť k nově nasazeným rybízům je dobré přidat i trochu organického kompostu. Dnes už si můžete jednoduše vytvořit kompost sami a dokonce díky kompostérům všemožných velikostí i barev ani nemusí vypadat jako nevzhledná neforemná hrouda. Velkou výhodou je, že v něm efektivně zužitkujete organické zbytky z bytu i zahrady.
Jak a kdy stříhat rybíz
Stříhání je jedna z klíčových věcí, která vás při údržbě rybízu čeká. Správný střih vám pomůže nejen k tomu, aby keřík nebo stromek vypadaly lépe z estetického hlediska, ale i k bohatšímu květenství a následně větší sklizni.
Oba druhy stříhejte zásadně buď na jaře nebo na konci léta. V případě letního řezu počkejte, až keřík nebo stromek přestane plodit. Poté odstraňte z rostlin staré, suché větve a slabé výhonky, které by nepřežily zimu. Staré větve poznáte podle toho, že mají tmavší kuru než ostatní. Při jarním střihu si dávejte pozor, aby už venku nemrzlo. Pro rostliny je řez vždycky velký zásah a mráz by jim mohl hodně uškodit. Tento proces se vyplatí opakovat pravidelně každý rok, ušetří vám to spoustu práce.
Pravidelné prostříhávání se týká bez rozdílu jak červeného, tak černého rybízu. U černého rybízu by obecně neměly být větvičky starší než tři roky, u červeného jsou přípustné i čtyři a pětileté, ale ne starší. Staré větve seřízněte těsně nad zemí a nechte místo nich růst několik nejsilnější nových jednoletých větví. Zajistíte tak rostlině dostatek světla a zároveň nebudou staré větve keřík nebo stromek zbytečně vyčerpávat. Ostatní nové výhony také odstraňte, protože příliš vysoký počet nových výhonů bude v budoucnu snižovat kvalitu plodů.
Při volbě mezi stromkovým a keřovým rybízem můžete brát v potaz třeba to, že keřový rybíz má mnohem delší životnost. Klasická životnost stromkového rybízu je zhruba deset let. U keřového to může při správné péči být až čtyřikrát tolik.
Uplatní se v léčitelství
Černý rybíz obsahuje velké množství antioxidantů, které aktivně napomáhají k ochraně imunitního systému. Hovoří se i o jeho pozitivním vlivu v boji proti stárnutí, neurologickým onemocněním nebo dokonce rakovině.
S malou nadsázkou by se dalo říct, že rybízy jsou vlastně takové malé nenápadné zásobárny vitamínů a zdraví. Zvlášť černý rybíz představuje bohatý zdroj vitamínu C, ale i B a A. Rybíz čistí játra, podporuje látkovou výměnu a srdeční činnost. A víte co ještě? Ne jen plody se využívají v přírodním léčitelství. Se záněty močových cest si skvěle poradí čaj připravený z usušených listů.
Ideální k přípravě koláčů, marmelád i sirupů
Jasně, nejlepší je konzumovat rybíz čerstvý, zrovna utržený. Jenže to není dost dobře možné vždy. Pro jeho specifickou a výraznou chuť se báječně hodí k přípravě pečených i nepečených dezertů či marmelád. Z rybízu se ale dá udělat i šťáva nebo sirup. Obojí v létě dokonale osvěží a v zimě dodá tolik potřebné vitamíny. Příprava navíc není vůbec složitá.
Čisté plody rybízu rozmačkejte, ponořte do vody a nechte uležet do druhého dne. Následně vzniklou směs sceďte tak, abyste vám zbyla čistá šťáva. Přidejte cukr a kyselinu citrónovou, přičemž platí, že na 1 litr šťávy připadá asi 1,7 kilogramu cukru a kolem 3 – 5 gramů kyseliny. Vařte, dokud se cukr zcela nerozpustí a průběžně naběračkou sbírejte vzniklou pěnu na povrchu. Ještě horký sirup nalijte do lahví.